SREČANJE MLADIH RAZISKOVALCEV – ZASAVJE 2018

V sredo, 28. 3. 2018, smo  v GESŠ Trbovlje, kot regijski koordinator v okviru Gibanja znanost mladini, organizirali  že 3. regijsko srečanje mladih raziskovalcev iz zasavskih osnovnih in srednjih šol. K sodelovanju so bile  povabljene vse osnovne in srednje šole. Letos so se nam pridružili na prošnjo ZOTK Slovenije tudi dijaki iz Posavja – Gimnazija Brežice.

Raziskovalne naloge sta  pripravili dve osnovni šoli (Osnovna šola Trbovlje – 2 nalogi; Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik – 3 naloge), med srednjimi šolami pa so naloge prijavile in predstavile  Srednja šola Zagorje, v povezavi s Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje (1 nalogo)  ter Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje – 5 nalog.

Vseh predstavljenih nalog je bilo 13, od tega 5 osnovnošolskih ter 8 srednješolskih.  Naloge so pokrivale različna področja: psihološko, biološko in interdisciplinarno – osnovnošolske naloge, ter fizikalno,  biološko, psihološko, geografsko, zgodovinsko in interdisciplinarno ter prvič  druga področja – prehrana. Z vidika tematik smo pokukali v življenje kunca in mačka, čebule, koprive, spoznali smo se  s spolnostjo, krvnim sladkorjem, telesno maso ter z vplivom lepotnih idealov, odločali smo se med škodljivostjo arzena v različnih riževih napitkih, med avtomobili –  ali je ceneje, če vozimo avto na bencinski ali dizelski pogon, kakšen je naš odnos do praznikov, se poglobili v priseljence v Občini Krško.   Avtorjev nalog je bilo  23, mentorjev 14. Vsako raziskovalno nalogo je ocenjevala dvočlanska komisija – 13 je bilo vseh članov komisij.  Vsi navedeni so opravili pomembno delo.

Na prireditvi smo poskrbeli za primeren sprejem tekmovalcev in  nemoteno delo komisij, vsak udeleženec srečanja je prejel  malico   ter praktične nagrade.  Ob prireditvi smo izdali tudi bilten s povzetki vseh raziskovalnih nalog.  Uradna fotografa sta srečanje tudi dokumentirala.

Srečanje smo začeli s kratkim kulturnim programom, nadaljevali  smo z uvodnim nagovorom ravnateljice, sledilo je posredovanje informacij o poteku tekmovanja. V osrednjem delu so mladi raziskovalci predstavljali naloge.  Po končanih predstavitvah, ko so  komisije zaključile z delom,  smo razglasili rezultate – katere od nalog napredujejo v prvi  krog. Razglasitev teh rezultatov bo 4. 5. 2018, ko bomo izvedeli za napredujoče v prvi krog – naloge, ki bodo barve Zasavja predstavljale 14. 5. 2018 v Murski Soboti. Po srečanju smo člane ocenjevalnih komisij pozvali k refleksiji, za pridobitev  potrditve in možnosti za izboljšanje našega dela v prihodnje.

Šolam, ki se v letošnjem letu niso opogumile in pripravile raziskovalne naloge, smo v vednost posredovali obvestilo o izvedenem srečanju z biltenom, da jih malce spodbudimo za  raziskovalno delo v prihodnosti.

Informacije, povezane z raziskovalnim delom, objavljamo na spletni strani za mlade raziskovalce. Vse pomembne informacije in utrinke s srečanja ter ekskurzije najdete na naslednji spletni povezavi

http://mladi-raziskovalci.gess.si/.

 

Katarina Bola Zupančič,

prof. geografije in regijska koordinatorica ZOTKS za Zasavje

Dodaj odgovor