ŽIVLJENJE PO NEMŠKO JE ZAKON!

 

 

Oddaljiti se od vsega, kar nam je domače in vsakdanje, pozabiti vse tegobe, se preseliti v Nemčijo, za tri tedne opustiti materni jezik in »vklopiti« nemščino. Na prvi pogled se vam verjetno zdi nemogoče ali pa vsaj izredno težko, a to nikakor ne drži.

To sem dokazal tudi sebi, saj sem se konec lanskega šolskega leta odpravil na individualno izmenjavo v Scheinfeld, kjer sem bival pri družini Heindel, ki me je toplo sprejela že lansko leto, ko sem se udeležil sedaj že tradicionalne izmenjave dijakov med našo gimnazijo in gimnazijo v Scheinfeldu. Toda letos je bilo malo drugače. Na to pustolovščino sem se odpravil povsem sam, brez sošolcev in brez profesoric.

V treh tednih, kolikor sem jih preživel v Nemčiji, sem redno obiskoval šolo kot vsak drug nemški dijak, si ogledal številna mesta, spoznal nemško kulturo do potankosti, stkal številna nova prijateljstva, stara pa še bolj utrdil, dodobra izboljšal znanje nemščine, se neizmerno zabaval in našel »drugo družino«.

Izkušnja je bila nepozabna in prepričan sem, da letošnji obisk Scheinfelda ni bil zadnji, saj se bom tja vračal znova in znova.

Kaj več o mojem »življenju po nemško« in o tem, kaj vse sem doživel, si lahko preberete in ogledate na: http://zivljenjeponemsko.blogspot.com.

Črt Dragar, 4. b

 

 

 

Dodaj odgovor